Keten training

Keten training

Een kenmerken van dagelijkse bewegingen is dat veel spieren over meerdere gewrichten hierbij actief zijn. De meeste bewegingen worden uitgevoerd (of ingezet) terwijl we met 1 of 2 benen op de grond staan. Versnellen, springen, remmen, wenden en keren en draaien kan alleen plaatsvinden door krachten naar de grond over te brengen. Het sturen van die krachten vraagt om het overbrengen van krachten van alle delen van het lichaam naar de voeten. Deze keten kent meerdere vrijheidsgraden en dat vraagt om coördinatie. Een zwakke schakel in de keten of slechte coördinatie zorgt voor verminderd prestatievermogen en verhoogd blessurerisico.

Fysieke training heeft zich meer en meer gericht op het sterker maken van delen van het lichaam, vaak via een vooraf door het apparaat bepaalde richting. Bij FieldPower oefeningen maken we bij voorkeur – maar niet noodzakelijk – gebruik van optimale bewegingsvrijheid bij elke gekozen snelheid, waarbij de hele keten actief is en waarbij vervolgens een uitwendige kracht als extra prikkel wordt toegevoegd. Deze kracht kan vanuit elke richting komen en is onafhankelijk van de bewegingsvorm. Door de juiste krachtprikkels te gebruiken kan je de hele keten ineens en in functionele samenhang trainen.

Een mooi voorbeeld is de skippings, waarbij de handen hoog in de lucht moeten worden gestrekt (zie video onder). Aan de handriemen zit het FieldPower koord gekoppeld dat de hand naar achteren trekt. Bij skippings is een bekende technische fout dat de romp achterover helt. Tijdens de skippings met genoemde FieldPower weerstand is dit niet mogelijk. De persoon wordt nu dus gedwongen om correct te lopen. De moeilijkheidsgraag kan door de persoon zelf continu worden aangepast, zodat een weerstand kan worden gekozen waarbij de oefening toch nog goed wordt uitgevoerd. Na het uitvoeren van deze oefening met de FieldPower loopt de persoon meteen beter en stabieler. Niet alleen worden de spieren in de keten tijdens de oefening getraind, maar er vindt meteen een techniekverbetering plaats door de juiste trigger.