Even voorstellen

Even voorstellen

 

Mijn naam is Martin Huizing, geboren in 1964.

Al sinds jonge leeftijd was ik zeer geïnteresseerd in sport en bewegen.

Ik heb gestudeerd aan de Faculteit Bewegingswetenschappen op de VU in Amsterdam en ik heb me gespecialiseerd in inspanningsfysiologie, biomechanica en sport psychologie.

Op mijn 17e begon ik met atletiek, waarna ik meteen fanatiek ging trainen op sprint en horden en presteerde op nationaal niveau. De plotselinge hoge omvang en intensiteit in training leidde tot veel blessures en ik heb al vroeg mijn aandacht verplaatst van fanatiek zelf trainen naar het begeleiden van atleten. Om me verder te ontwikkelen reisde ik naar de Verenigde Staten, waar ik verschillende topatleten, waaronder Carl Lewis, Leroy Burrell en Floyd Heard heb mogen ontmoeten en ook met ze heb meegetraind. De interessante gesprekken met hun coaches waren erg leerzaam.

Behalve atletiek heb ik ook in andere sporten training gegeven, zoals tennis en rugby, maar vooral voetbal. Van 2010 tot 2011 was ik performance coach bij FC Twente.

In 1999 kwam ik in aanraking met een nieuw trainingsapparaat, de Galileo vibratietraining en ik besloot het meteen te kopen voor toepassing in mijn training. Al snel kwamen vele Olympische sporters en topvoetballers, maar ook mensen met allerlei fysieke klachten langs om hiervan gebruik te maken. Dit unieke apparaat heeft mijn andere interesse aangewakkerd: praktisch wetenschappelijk onderzoek. De effecten waren verbazingwekkend, zowel in de (top)sport als in de revalidatie. Ik heb sindsdien aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken in binnenland en buitenland mogen meewerken en er zijn honderden onderzoeken gepubliceerd.

Krachtverloop Excentrisch en Concentrisch

Instabiliteit is herkenbaar in de excentrische fase.

In 2001 kocht ik mijn eerste krachtplatform. Dit meetinstrument was voor mij een ‘eye-opener’. Voor het eerst kon ik de krachten tijdens verschillende bewegingen zoals lopen en springen objectief meten en analyseren. De metingen leveren veel nieuwe inzichten in prestatievermogen, blessurerisico, de functionaliteit van trainingen en effecten van trainingsapparatuur. Vanwege de beperkingen in analysemogelijkheden die andere merken boden heb ik later zelf een krachtplatform met eigen software ontwikkeld. Later heb ik ook andere meet apparatuur ingekocht en onderzocht. De contactmat is hiervan een populair voorbeeld en ook encoders, waarmee je eenvoudig positie kunt bepalen en kracht, snelheid en vermogen kunt berekenen.

Begin deze eeuw kwam internet sterk opzetten. Wetenschappelijke en praktische informatie werd eenvoudiger bereikbaar en er ontstonden interessante discussiegroepen, zoals ‘Supertraining’, een groep met een mix van trainers, therapeuten en wetenschappers onder leiding van dr. Mel Siff. Nieuwe producten werden gepresenteerd, waaronder het eerste apparaat dat werkte op basis van elastieken, dat ik toen heb geïmporteerd in Europa. Dit apparaat vormde de basis voor de ontwikkeling van de FieldPower.

Als trainer van een voetbalteam dat 2 x per week speelde (Champions League, later Europacup en beker) en veel moest reizen zocht ik naar een oplossing om functioneel te trainen op het veld. De FieldPower was geboren. Jaren later en vele verbeteringen verder is er nu het huidige, gepatenteerde model. Momenteel wordt de FieldPower ingezet binnen topsport en fysiotherapie in meer dan 50 landen.