Herken het risico op knieklachten met 1 sprong

Herken het risico op knieklachten met 1 sprong

7 jaar geleden vroeg een fysiotherapeut mij om data van sprongtesten bij aspecifieke knieklachten te onderzoeken waar geen verklaring voor was. Met een nieuwe analysemethode vond ik een grote afwijking ten opzichte van een gezonde controlegroep.

De donkere lijn is typisch bij de controlegroep, de lichtere lijn is typisch bij de groep met knieklachten.

Ik was benieuwd of deze afwijkingen ook konden worden gevonden bij sporters die niet geblesseerd waren, maar wel hoog risico hadden op knieblessures. Ik had nog veel oude metingen van professionele voetbalclubs die ik analyseerde. Alle sporters die slecht scoorden bleken later knieklachten te hebben gehad, variërend van chronische knieklachten tot kruisband blessures.

Sindsdien kan ik snel en eenvoudig testen of iemand een verhoogd risico heeft op knieblessures of bepalen wat de oorzaak is van reeds aanwezige knieblessures. Met FieldPower kan ik oefeningen uitvoeren waarmee de techniek van de persoon kan worden aangepast, zodat het risico is verminderd.